2. oktober 2023

Literarni popoldan s Partljičem in avtorico romana Druga barva lune

a

Minuli ponedeljek, 2. oktobra, je v Viteški dvorani gradu Hrastovec potekal literarni večer. Nekaj minut po 16. uri je zbrane v dvorani, ki je bila polna do zadnjega kotička, najprej nagovoril Tone Partljič, ki je celoten dogodek tudi povezoval in se z avtorico Natašo Štandeker pogovarjal o navdihu, nastajanju in vsebini njenega knjižnega prvenca Druga barva lune. Ne lokacija in ne deležniki nista bila izbrana naključno. Zgodbe, ki predstavljajo okvir romanu Druga barva lune so namreč pisale začetek Natašine poklicne poti, ko se je kot diplomirana medicinska sestra zaposlila v Zavodu Hrastovec; sama knjiga pa je nastala pod okriljem delavnice Gremo pisat s Tonetom Partljičem v organizaciji Hiše jezikov Maribor.

Preberi več ...
13. september 2023

Otvoritev prenovljenih baročnih stopnic gradu Hrastovec

a

Danes smo priča pomembnemu dogodku v zgodovini gradu Hrastovec, saj je bilo uradno odprto obnovljeno severno baročno stopnišče z balustradno ograjo iz 18. stoletja. Ta dragocena kulturna dediščina je bila obnovljena s spoštovanjem do najvišjih restavratorsko – konservatorskih standardov, s čimer je gradu povrnjen njegov prvotni baročni sijaj. Otvoritve so se udeležili številni visoki gostje, med njimi Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost, dr. Aleš Musar, soprog predsednice države RS, ter mag. Janez Kramberger župan Občine Lenart. Vrednost celotne investicije je znašala več kot 200.000 evrov, 100.000 evrov sredstev je prispevalo ministrstvo za kulturo, preostanek sredstev pa je primaknil tudi sam zavod. Ob tej priložnosti je dr. Aleš Musar oddelku za demenco v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec doniral interaktivno robotsko mucko, ki bo pomagala pri terapiji oseb z demenco.  

Preberi več ...
15. april 2023

Dan za spremembe

a
Dan za spremembe je največja vseslovenska prostovoljska akcija. V SVZ Hrastovec smo aktivno izpeljali akcijo, izstopili iz okvirjev vsakdana in vsi skupaj zavihali rokave in postali prostovoljec – ka za en dan! Ustvarjali smo iz gline in iz lesa izdelovali ptičje gnezdilnice. Skupaj smo se družili in veseli. Zahvala vsem prostovoljkam, direktorju Aleksandru Gungl, strokovni vodji Tadeji Bohak, delavcem in stanovalcem zavoda. 
24. marec 2023

Evropski poslanec Bogovič obiskal SVZ Hrastovec

a
Minuli petek, 24. marca, se je evropski poslanec Franc Bogovič mudil na delovnem obisku v Slovenskih goricah. Med drugim si je skupaj z direktorjem Socialno varstvenega zavoda Hrastovec Aleksandrom Gunglom ogledal sodobno gradnjo novih bivanjskih enot SVZ Hrastovec in gradu Hrastovec.

Preberi več ...
23. marec 2023

Kmetija Rožengrunt SVZ Hrastovec zabeležila 20. obletnico delovanja

a

Dislocirana bivalna enota Večnamenska kmetija Rožengrunt Socialno varstvenega zavoda Hrastovec je zabeležila dvajseto obletnico delovanja. Na njej trenutno biva 12 stanovalcev, ki skrbijo za urejenost kmetije, gojijo živali in pridelujejo hrano. Takšne enote so lahko vzgled na področju socialno varstvenih zavodov, sploh ob modernih smernicah deinstitucionalizacije, ki narekujejo, da se stanovalce seli v manjše enote, ki pomenijo bolj domače, gospodinjske skupnosti.

Preberi več ...