10. januar 2023

Gradnja novih enot zavoda Hrastovec lepo napreduje

a

Sprehajalci lahko v Lenartu že opazijo tri od sedmih dislociranih bivalnih enot SVZ Hrastovec, preostale štiri bodo zrasle do konca meseca. Spomnimo, da je direktor zavoda Aleksander Gungl oktobra preteklega leta podpisal pogodbo z direktorjem podjetja Gradnje Lenart d.o.o., Marjanom Bračkom, kot izvajalcem za izgradnjo sedmih dislociranih bivalnih enot in dveh pomožnih objektov socialno varstvenega zavoda Hrastovec v Lenartu, katera sedaj uspešno napreduje.

Investicija v višini približno petih milijonov evrov vključuje v optimalni možni meri naravne gradbene materiale, energetsko samooskrbne objekte, prostorske rešitve prilagojene potrebam oseb s težavami v telesnem razvoju in gibalno ter senzorno oviranih odraslih oseb in skladno s cilji izboljšanja bivalnega standarda ter izboljšanja varnosti v slabih epidemioloških razmerah.

V sedem bivalnih enot, ki bodo po načrtovanju končane do konca novembra 2023, bodo iz gradu Hrastovec preselili 70 stanovalcev. Vsak od novih bivalnih objektov bo namreč zagotavljal prijazno in varno bivalno okolje desetim uporabnikom socialnih storitev, ki bodo porazdeljeni v eno- in dvoposteljne sobe. Dodatno bodo postavili še dva pomožna objekta za druge potrebe stanovalcev, obiskovalcev in osebja.

Kot je direktor Gungl povedal ob podpisu pogodbe, stanovalci, ki so nastanjeni v gradu, bivajo v neprimernih pogojih, saj gradovi niso prilagojeni za potrebe ljudi s posebnimi potrebami (stopnice itd.). Pri načrtovanju selitve so tako upoštevali tudi možnost vzpostavitve sive in rdeče cone, ki so se v epidemiji nalezljivih bolezni izkazale kot nujne. Takrat je o postopni izpraznitvi gradu Hrastovec dejal še:

»Vse naše investicije, ki jih letos ni malo, peljejo po poti izpraznitve graščine, v kateri stanovalci bivajo že dobrih 70 let. Skrajni čas je, da se ljudje izselijo iz teh prostorov in zaživijo v primernem okolju. V samem gradu je trenutno 90 stanovalcev, v Lenart se jih bo preselilo 70. Za naslednje selitve se že pripravlja dokumentacija in določeni nakupi, tako da verjamem, da se bo grad dokončno izpraznil v treh do štirih letih. Ko se bodo zgradile enote v Lenartu, se bodo stanovalci varovanega oddelka iz gradu preselili v depandanse A in B v Hrastovcu.«