13. september 2023

Otvoritev prenovljenih baročnih stopnic gradu Hrastovec

a

Danes smo priča pomembnemu dogodku v zgodovini gradu Hrastovec, saj je bilo uradno odprto obnovljeno severno baročno stopnišče z balustradno ograjo iz 18. stoletja. Ta dragocena kulturna dediščina je bila obnovljena s spoštovanjem do najvišjih restavratorsko – konservatorskih standardov, s čimer je gradu povrnjen njegov prvotni baročni sijaj. Otvoritve so se udeležili številni visoki gostje, med njimi Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost, dr. Aleš Musar, soprog predsednice države RS, ter mag. Janez Kramberger župan Občine Lenart. Vrednost celotne investicije je znašala več kot 200.000 evrov, 100.000 evrov sredstev je prispevalo ministrstvo za kulturo, preostanek sredstev pa je primaknil tudi sam zavod. Ob tej priložnosti je dr. Aleš Musar oddelku za demenco v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec doniral interaktivno robotsko mucko, ki bo pomagala pri terapiji oseb z demenco.  

Pred baročnim stopniščem sta direktor SVZ Hrastovec Aleksander Gungl in minister za socialno prihodnost Simon Maljevac prerezala trak, nato pa so se zbrani odpravili v viteško dvorano, kjer je potekala slovesnost. Direktor Aleksander Gungl je v svojem govoru izrazil zadovoljstvo nad uspešno izvedenim projektom obnove baročnih stopnic in nakazal na investicije, ki so se v zadnjem času zaključile (rekonstrukcija mostu na grad Cmurek, izgradnja kurilnice z daljinskim ogrevanjem) in tudi tiste, ki se pravkar izvajajo in so poglavitnega pomena za zavod: projekt izgradnje energetsko samooskrbnih sedmih dislociranih enot in dveh pomožnih objektov, grajenih iz naravnih materialov v centru Lenarta. Direktor je svoj nagovor zaključil z mislijo, ki jo je prejel ob nedavnem dogodku, ki ga vsakoletno prirejajo v zavodu – med poletjem vsako soboto organizirajo po dislociranih enotah srečanje s svojci. Povedali so mu, da so srečni, da še imamo kader, ki srčno poskrbi za naše ljudi, kot si tudi sami želijo. Na zadnjem srečanju v Gornji Radgoni so mu v darilo izročili misel, ki ga navdihuje za naprej in jo je želel podeliti z zbranimi: Ptice pojejo mi pesem, vsaka lepša se mi zdi, ko se dan ti zdi preresen, poglej okoli sebe v vse te dobre ljudi. Saj razumem, so problemi, a pustiva jih drugje, ker v tebi in v meni, ljubezen vedno zmaga ne glede na vse.

Minister Simon Maljevac je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da »zelo dobro razume da priložnosti, kot je ta, niso samo otvoritve nove infrastrukture, investicije v nove stene in opremo, ampak so praznik povezovanja v skupnosti, praznik družbene solidarnosti, praznik vključujoče družbe.« Izjemno vesel je na izvedenim projektom: »Danes je pomemben dan, saj odpiramo stopnišče, s katerim zagotavljamo dostop do vrta. Stopnice se mi zdijo dobra alegorija ne samo tega, da gremo dol proti vrtu, ampak da gremo tudi gor, kar nakazuje, da napredujemo, da rastemo, se razvijamo. Strateška usmeritev ministrstva je deinstuticionalizacija, kar pomeni, da bi tudi stanovalke in stanovalci Hrastovca živeli v manjših manjših enotah in v to smer bomo tudi razvijali aktivnosti,« je podčrtal minister Maljevac.

Kulturni program so soustvarile pevke ženskega pevskega zbora medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor »La Vita« in stanovalca Stanka Ačko z recitacijo ter Žan Maček na kitari.

Biser tega dela Slovenije, ki (še) ni izkoriščen

Pred dvajsetimi leti so pred to stopnišče postavili ograjo, da se ne bi v primeru, ko se bo stopnišče sesulo samo vase, kdo poškodoval. »Sedaj smo v teh dveh letih uspeli pridobiti sredstva s strani kulturnega ministrstva in zagotovili finančno konstrukcijo za obnovo. Menim, da je stopnišče vrhunsko obnovljeno in je pridobitev za kraj in tudi za naše stanovalce. Tudi ti ljudje, ki so še vedno v gradu, bodo sedaj lahko po tem stopnišču uporabljali tudi grajski park, kjer je krasna senca in kjer se bodo lahko sprostili,« je pojasnil direktor SVZ Hrastovec in že nakazal, kaj bi se v prihodnosti lahko dogajalo z usodo gradu Hrastovec: »Če pogledamo za naprej, ko bomo ta grad izpraznili, pa menim, da je grad za to območje Slovenskih goric in pa tudi širše, velikega pomena, saj kot vidimo se gradijo kolesarske povezave, imamo kmečke turizme, kjer lahko obiskovalci jejo in spijo, tukaj pa si bodo lahko napolnili dušo in tudi kaj lepega videli. Menim, da je to biser tega dela Slovenije.«

Izjemno zahteven projekt, kjer so morali odstraniti kar 70 ton materiala

Projekt obnove so v zavodu pripravili skupaj z Zavodom za kulturno dediščino Maribor, kateri je pripravil tehnično dokumentacijo za obnovo. V letu 2022 je bila podpisana pogodba s podjetjem Gnom d.o.o. iz Šentvida pri Stični, ki deluje na področju varovanja kulturne dediščine. S pripravljalnimi deli so pričeli že ob koncu leta 2022, sama prenova baročnega stopnišča pa je potekala skozi poletje. Zunanje baročno stopnišče ob severnem traktu je datirano v drugo tretjino 18. stoletja in predstavlja edinstven primer baročne arhitekture stopnišč na naših tleh. Celotno stopnišče z balustradno ograjo, centralnim portalom in dvema vazama je izdelano iz peščenca. Direktor podjetja Gnom d.o.o Jože Drešar je bil pojasnil, da je bilo stopnišče v zelo, zelo slabem stanju in da je šlo za izjemno zahteven poseg: »Večina elementov te baročne balustrade je bilo v preteklosti zamenjanih z betonom, najhujše pa kar je bilo je bilo to, da so v 70-letih celotne stopnice prelili s 15 centimetrsko betonsko plastjo. To je bilo potrebno vse odstraniti, s tem da vemo, da je spodaj opečna konstrukcija, na katerem to stopnišče praktično stoji. Govorimo o približno kar  odstranitvi 70 ton materiala. Načeloma bi z rednim in pravilnim vzdrževanjem prenovljene stopnice morale zdržati 70 ali več let brez resnejših posegov.«

Tretja terapevtska robotska mucka v Sloveniji sedaj tudi v SVZ Hrastovec

V tujini uveljavljene prakse in inovacije počasi, a vztrajno, vstopajo tudi v naš prostor. V Trubarjevem domu upokojencev Loka že nekaj časa uspešno uporabljajo dve interaktivni robotski mucki kot del terapevtskega pristopa za osebe s to boleznijo. Danes je ob slovesni otvoritvi baročnih stopnic dr. Aleš Musar doniral tretjo robotsko mucko oddelku za demenco v SVZ Hrastovec in jo osebno izročil delovni terapevtki na dementnem oddelku. Stanovalci so mucko, ki so ji nadeli ime Miki, sprejeli z občudovanjem in veseljem, kar jim je vrnila s predenjem in mjavkanjem.

Dr. Aleš Musar se je delovni terapevtki Andreji Ignatijev najprej zahvalil, da se zelo skrbno ukvarjajo z našimi sodržavljani in povedal, da mu je v čast, da lahko podeli terapevtsko muco, ki je kot prvi tovrsten robot v tem zavodu in da si želi, da bi stanovalcem prinesla čim več miru. Ignatijeva je ob prevzemu donacije povedala, da je “Vsak stik s stvarmi, ki so približek domačemu, za nas velika pridobitev. K temu tudi strmimo in trudili se bomo, da bo mucek v dobrih rokah naših stanovalcev.”

Robotske mucke so se izkazale za izjemno koristno pri izboljšanju življenja stanovalcev in pri zagotavljanju čustvene podpore. Njen interaktivni pristop, ki vključuje gibanje, zvoke in senzorsko tehnologijo, omogoča bolnikom sproščujoče in terapevtske izkušnje ter spodbuja njihovo psihično in fizično počutje. V SVZ Hrastovec so sicer imeli tudi žive mucke, vendar so jih morali umakniti, saj so znale s svojimi krempljci tudi popraskati stanovalce.

Interaktivna robotska mucka je novost v oskrbi oseb s demenco in kaže na nenehen trud in zavezanost SVZ Hrastovec k izboljšanju kakovosti življenja njihovih stanovalcev. SVZ Hrastovec je tako postal še ena točka, kjer se novi pristopi in inovacije uspešno uvajajo in koristijo tistim, ki jih najbolj potrebujejo. V sklopu zavoda imajo sicer tudi kmetijo Rožengrunt, kjer imajo stanovalci možnost stika z domačimi živalmi.