16. oktober 2018
DBE Apače

Otvoritev prenovljene dislocirane bivalne enote v Apačah

otvoritev DBE apace

V SVZ Hrastovec je danes, 16. oktobra 2018, potekala otvoritev prenovljene dislocirane bivalne enote Apače (DBE Apače). Slavnostna govornica je bila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik, ki je poudarila, da v SVZ Hrastovec »v težnji k normalizaciji življenja ustanavljajo dislocirane bivalne enote in se s tem vedno bolj odpirajo, kar pa ustvarja strpnejšo in odprto družbo do drugačnosti«. Kulturni program so pripravili učenke in učenci iz OŠ Apače, župnik Janez Ferencek pa je opravil blagoslov prostorov.

Otvoritev je potekala v sklopu 70. obletnice Socialno varstvenega zavoda Hrastovec pod sloganom Različnost nas bogati.
DBE Apače se je odprla v mesecu septembru 2018. V hiši, ki je zasnovana v modernem slogu z dvigalom in prostori prilagojenim osebam na invalidskih vozičkih, biva 14 stanovalcev, ki potrebujejo 24-urno prisotnost delavca. Stanovalci dnevno potrebujejo pomoč in podporo pri izvajanju osebne higiene ter aktivnemu preživljanju prostega časa. Zaposleni v enoti poskrbijo, da se stanovalci počutijo čim bolj prijetno in domače.
Državna sekretarka Breda Božnik je v nagovoru tudi vsem čestitala za novo pridobitev in se zahvalila vsem, ki »so prispevali svojo energijo, voljo in čas«.
Zbrane je nagovorila tudi direktorica SVZ Hrastovec mag. Andreja Raduha je izpostavila, »da za stanovalce iščejo vedno nove, različne izven institucionalne oblike bivanja v skupnosti, ki so za človeka manj stigmatizirajoče, omejujoče in nudijo bolj kvalitetne oblike življenja,« in dodala »zavedamo se, da so pred nami številni izzivi. Pričeli smo z majhnimi koraki in vztrajali. Vsem svojim sodelavkam in sodelavcem se želim zahvaliti, da s svojimi ravnanji prispevajo k temu, da se v naši družbi gradijo mostovi in ne zidovi. Da se trudijo širiti plemenito idejo strpnosti, sožitja, medgeneracijskega sodelovanja, predvsem pa zavedanja, da živimo drug ob drugem in da drug drugega potrebujemo.« Direktorica se je zahvalila tudi lokalni skupnosti in županu Občine Apače, da so jih sprejeli s kar dvema enotama takšne, kot so.
Pozdravni nagovor je imel tudi župan Občine Apače Franc Pižmoht, ki je izrazil naklonjenost in hvaležnost, da lahko s stanovalci in stanovalkami skupaj bogatijo ta kraj, sodelujejo in ustvarjajo ter dokazujejo, da slogan Različnost nas bogati resnično drži.
Zbrane je pozdravila tudi ravnateljica OŠ Apače Violeta Kardinar, ki je stanovalcem poklonila sliko, ki so jo ustvarili njihovi učenci in prikazuje prav vse, kar je potrebno za srečno življenje - sonce, zeleno okolico, veselje, prijateljstvo in sodelovanje - ravno tega se v osnovni šoli najbolj veselijo, saj se dobro počutijo v družbi stanovalk in stanovalcev SVZ Hrastovec.
Socialno varstveni zavod Hrastovec je bil ustanovljen leta 1948. V zadnjih dvajsetih letih je postal ustanova, ki ljudem omogoča nov začetek. Trenutno v SVZ Hrastovec prebiva 640 stanovalcev, ki imajo težave v duševnem zdravju in duševnem razvoju. V SVZ Hrastovec so hkrati z investicijo DBE Apače zaključili tudi investicijo na sedežu SVZ Hrastovec, kjer so  uredili dodatne prostore za fizioterapijo z dvigalom. Prav tako pa so v SVZ Hrastovec v letošnjem letu pričeli z investicijo v Voličini.

otvoritev DBE Apace1otvoritev DBE apace2otvoritev DBE Apace3