Prvi primer okuženega stanovalca s COVID-19 v SVZ Hrastovec

S strani Nacionalnega laboratorija smo po odvzetih vzorcih prejeli sporočilo o prvem primeru potrjene okužbe s COVID-19 med stanovalci v SVZ Hrastovec. Gre za stanovalca, ki prihaja iz dislocirane bivalne enote (DBE) v Apačah (enota 1), kjer sicer prebiva 16 stanovalcev. Okuženega smo že namestili v za to pripravljeno izolacijsko sobo in se počuti dobro. Ostalim stanovalcem smo nemudoma namestili zaščitne maske in izvajamo poostrene ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Zdravstveno osebje uporablja ustrezno zaščitno opremo, večkrat dnevno razkužujemo prostore v enoti, prav tako je prejelo vsa navodila za delo in tudi pripomočke. Brisi so bili odvzeti vsem zaposlenim, s katerimi je bil okuženi v stiku, vendar so nam danes sporočili, da so negativni. Zaposleni so preventivno v samoizolaciji, v enoti Apače je tako nova zdravstvena ekipa. O nastali situacije smo tudi takoj obvestili župana Občine Apače dr. Andreja Steyerja ki nam je takoj ponudil pomoč v obliki dodatne zaščitne opreme in pomoč Civilne zaščite. Lokalna skupnost nam je že zagotovila prenočišč za zaposlene, ki se ne želijo po končanem delu vrniti domov.

Velja izpostaviti, da v zavodu Hrastovec, kjer je tudi sedež uprave, nimamo nobene okužbe ne pri zaposlenih ne pri stanovalcih. Zaposleni so sicer že ob začetku epidemije prejeli sva navodila kako ukrepati v času okužbe, zato so mirno sprejeli potrjen primer in se z vsemi močmi trudijo, da preprečijo oziroma zajezijo širitev virusa. Zaposlenim tudi nudimo psihosocialno pomoč, če bi jo v tem težkem in napornem času potrebovali. Zavedamo se, da smo v izjemno težki situaciji, naši zaposleni pa v največji meri izkazujejo predanost in strokovnost pri svojem delu. Hvaležni smo tudi za popolno podporo pristojnega epidemiologa v Mariboru in našega pristojnega zdravnika Petra Bakarova iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kot tudi pristojnih institucij. O potrjenih okužbah tudi najprej obvestimo svojce, ostali svojci pa imajo tudi možnost, da se za infromacije o zdravstvenemu stanju obrnejo na strokovno vodjo.
Dosledno upoštevamo navodila Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za delo, družino, socialne razmere in enake možnosti pri izvajanju samozaščitnih ukrepov. V stalnem stiku smo z epidemiologom, ki nam poda nasvete in napotke, kako ukrepati, potrdil je tudi naš program za preprečevanje in obvladovanje okužbe, ki nam narekuje kako postopati.

Trenutno stanje:
Številu potrjenih okuženih s COVID-19 – stanovalci : 1 – DBE Apače
Številu potrjenih okuženih s COVID-19 – zaposleni: 0

Organizacija dela:
Pri stanovalcih in zaposlenih se ob vsakršnem sumu na okužbo z virusom COVID-19 opravi testiranje in izvede vse potrebne ukrepe, s katerimi so bili seznanjeni izvajalci zdravstvene dejavnosti in socialnovarstveni zavodi. V SVZ Hrastovec smo že v začetku izbruha epidemije ustanovili strokovno koordinacijsko skupino za vodenje vseh aktivnosti in ukrepov za obvladovanje okužbe s COVID-19. Zaščitne opreme imamo trenutno dovolj. O aktivnostih in nastali situaciji sproti obveščamo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Zdravstveni dom Lenart, Zdravsteni dom Gornja Radgona in župana Občine Lenart ter Občine Apače.
Popolna prepoved obiskov v vseh enotah SVZ Hrastovec velja že od 6. marca 2020, saj gre za populacijo ljudi, ki so zaradi pridruženih osnovnih obolenj še toliko bolj življenjsko ogrožena v primeru okužbe s COVID-19. Omejitev gibanja smo z začetkom epidemije 12. 3. 2020 omejili tako v zavodu Hrastovec, kot v vseh enotah zavoda.

Nujno obvestilo medijem
Medijem bomo vsakodnevno obveščali o aktualnem dogajanju v zavodu. Glede na to, da bi radi zajezili in preprečili vnos morebitnih okužb v zavod, prosimo, da se poslužujejo snemanja izjav preko Skypa oziroma telefonskega pogovora. Vsa vprašanja naslavljajte na Službo za odnose z javnostmi, ki vam bo poskušala čim prej pripraviti odgovore oziroma sogovornika.

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Mobitel: 070 670 740, Zmago Šalamun

Sporočila za medije in tonske izjave bodo objavljene tudi na naši spletni strani www.hrastovec.org pod zavihkom COVID-19.

Hvala v naprej za vašo korektno in profesionalno sodelovanje.
Ostanite zdravi!

Tonska izjava direktorice SVZ Hrastovec mag. Andreje Raduha

Tonska izjava zdravnika Petre Bakarova, dr. med. spec. druž. med.