Spodbudne novice iz SVZ Hrastovec: razmere se umirjajo

Iz SVZ Hrastovec prihajajo spodbudne novice: v zadnjem tednu nismo zaznali okužbe s SARS-CoV-2, število ozdravljenih je iz dneva v dan več. Tako imamo v rdeči coni nastanjenih le še 10 stanovalcev, en stanovalec je v bolnišnični obravnavi, COVID pozitivnih je še 14 zaposlenih. Glede na ugodno sliko glede okužb bomo v prihajajočih dneh počasi pričeli s postopnimi selitvami zdravih stanovalcev, ki so bili nastanjeni v športni dvorani Voličina nazaj v njihovo prvotno bivalno okolje. »Vsakodnevno še potekajo kontrolna testiranja v manjšem obsegu, vendar so k sreči vsi testi negativni. To nas navdaja z optimizmom, da smo virus zajezili, obenem pa se zavedamo, da se lahko situacija v trenutku spremeni zato ohranjamo vse preventivne ukrepe,« je povedala direktorica mag. Andreja Raduha. Epidemiološka slika je po vsej Sloveniji še vedno precej zaskrbljujoča, zato v zavodu dosledno upoštevamo vse potrebne ukrepe in smo skrajno previdni.

Rdeča cona, kjer so nastanjeni COVID pozitivni stanovalci, ostaja na depandansi C, v enoti depandansa A3 in Varovani oddelek 1 pa prehajamo na belo cono. Zdravi stanovalci, ki so začasno nastanjeni v športni dvorani v Voličini, se počutijo dobro in se veselijo spoznavanja novega kraja. Kot so sami povedali, se tam počutijo kot na dopustu, saj je kraj lep in urejen, ljudje pa prijazni in nasmejani. V prihajajočih dneh bomo pričeli s postopnimi selitvami stanovalcev iz Športne dvorane v Voličini, vendar jih bo tam še nekaj ostalo na začasnem bivanju, dokler se razmere ne normalizirajo. Za zaposlene je delo zelo naporno, stresno in odgovorno. Direktorico Raduhova ugotavlja: »Da smo okužbo zajezili tako hitro je bilo predvsem odvisno od naših izjemno profesionalnih in predanih delavcev. Delajo po nemogočih urnikih, tistih v rdečih conah v popolni varovalni opremi, oddaljeni od družin, kar pa je tako fizično kot psihično izredno obremenjujoče. So že zelo izčrpani in utrujeni, ponudili smo jih tudi psihološko pomoč. Vendar se zavedajo, da lahko le na tak način s skupnimi močmi pridemo do cilja in ohranimo zdravje naših stanovalcev in vseh, ki skrbimo za njih.«
Na tem mestu bi se iskreno zahvalili civilni zaščiti Lenart in lokalni skupnosti za takojšnjo pomoč, razumevanje in odzivnost, ki je bila v težkih trenutkih ključnega pomena. Hvala!